vineri, 7 septembrie 2012

Filme inspirate de cărți - Leapșă cinefilă

    Gând la gând cu bucurie. Îmi propusesem de ceva timp să fac un top al celor mai bune ecranizări, din punctul meu de vedere, dar se pare că cineva mi-a luat-o înainte și a pornit o leapșă cinefilă, o listă a filmelor preferate inspirate de cărți. Eu am primit leapșa de la Bogdan, căruia i-a pasat-o Andres și o dau mai departe tuturor blogărilor cinefili și nu numai, oricine are ceva de spus, în legătură cu subiectul, să se simtă liber să o facă.
     Este dificil pentru un film să „bată” cartea, și de cele mai multe ori nici nu o face, dar mai sunt și excepții când genii ale cinematografiei reușesc să surpindă esențialul dintr-o carte, într-o minunată galerie de imagini în mișcare, în doar 2 ore, sau mai mult reușesc să realizeze opusul, un film care „bate” cartea. Acestea sunt filmele pe care eu o să le aleg pentru lista mea, filme mai bune decât cărțile sau cel puțin la fel de bune, bineînțeles că o adaug doar acele ecranizări cărora le-am citit și „punctul de plecare”, pentru a face o comparație cât mai corectă.
    10. Carrie - cu Carrie l-am iertat pe Stephen King pentru dezamăgirea The Shining. Filmul pe măsura cărții, poate chiar mai bun.
      9. To Kill a Mockingbird - procent egal, o ecranizare foarte bună, a unui roman extraordinar.
      8. Fight Club - mi-a plăcut atât cartea cât și filmul, totuși recomand să vedeți mai întâi filmul, pentru că în carte o să intuiți mai devreme marele final, poate prea devreme, pe când filmul oferă mai mult mister, este mai imprevizibil, reușește să te surprindă și să-ți ofere mai multe emoții. 
      7.  Alexis Zorbas - o ecranizare minunată, a unei capodopere literare.
      6. The Silence of the Lambs - mi-a plăcut și romanul și filmul, cred totuși că aș da un punct în plus filmului.
      5. A Clockwork Orange - ambele foarte bune dar si de data aceasta recomand mai mult filmul, Stanley Kubrick reușește să creeze un decor și scene spectaculoase care în carte nu sunt descrise, dar chiar și așa merită citit și romanul.
     4. The Shining - este pentru prima dată când pot să spun: carte - mediocră, ecranizare - genială. Pentru mine nici nu există termen de comparație, în timp ce cartea m-a plictisit și mi s-a părut chiar clișeică pe alocuri, iar finalul dezamăgitor și lipsit de imaginație, filmul m-a surprins în cel mai plăcut mod cu putință. Ceea ce Stanley Kubrick realizează este impresionant, un film complet din toate punctele de vedere, creativ și plin de suspans.
      3. The Godfather - îi mulțumesc lui Mario Puzo pentru povestea care i-a dat prilejul lui Francis Ford Coppola să creeze o capodoperă cinematografică. Nu pot să aleg între carte și film.
      2. Il Gatopardo - cartea este foarte bună, iar filmul este fabulos, un film ce merită nota 10 cu felicitări. Ambele obligatorii.
      1. One Flew Over the Cuckoo's Nest - una dintre cărțile mele preferate, unul dintre filmele mele preferate.... must read / must see

    
   
   
   
   
   
   

4 comentarii:

  1. am incercat sa citesc niste Chuck Palahniuk (nu Fight Club) dar nu prea mi-a placut, suntem de acord la the shining si portocala :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu mi-a displacut Chuck Palahniuk, dar nici nu m-a facut sa-mi doresc sa citesc mai multe romane ale lui. la shining, e diferenta prea mare intre carte si film...

      Ștergere
  2. Avm gusturi diferite in materie de carti :) Oricum ar fi, alegerile tale si-au batatorit un statut de neclintit, lucru ajutat si de ecranizari. bravo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. lista asta nu reflecta in totalitate gusturile mele in materie de carti, am incercat sa pun acele ecranizari care sunt mai bune decat cartile sau la fel de bune. sunt romane care mi-au placut poate mai mult dar care au avut ecranizari foarte slabe, asa ca nu le-am pus pe lista.
      multumesc pentru apreciere :)

      Ștergere