joi, 10 mai 2012

My Own Private Idaho

An: 1991
Regie: Gus Van Sant
Scenariu: Gus Van Sant
Distribuție: Keanu Reeves
                 River Phoenix
                 Jim Caviezel
       My Own Private Idaho = Gus Van Sant pur.
    Un film controversat și îndrăzneț, pentru vremea când a fost realizat, My Own Private Idaho, este o capodoperă a anilor '90 și este filmul care definește cel mai bine stilul lui Gus Van Sant. Acest al treilea film al său, fiind și cel care îi aduce statutul de unul dintre cei mai inovativi și îndrăzneți regizori.
     Deși a fost realizat cu un buget extrem de mic, My Own Private Idaho a reușit să se facă remarcat, a stârnit reacții contradictorii și a rămas un film de referință în istoria cinematografiei.
    Filmul atinge teme sensibile și controversate precum homosexualitatea, prostituția adolescentină și ne prezintă astfel o poveste originală, a doi tineri, Mike (River Phoenix) și Scott (Keanu Reeves) ce trăiesc pe străzile orașului Portland. Mike suferă de narcolepsie și nu poate să treacă peste gândul că mama sa l-a părăsit în copilărie, astfel că tot ce își dorește este să o găsească. Pe de altă parte Scott, deși are o familie bogată, a ales același stil de viață din dorința de a-și umili tatăl. Cei doi fac parte dintr-o grupare de „inadaptați social” și își vând trupul pentru a câștiga bani. 
    Filmul este construit ca un „road movie”, o călătorie în căutarea mamei lui Mike, dar în realitate aceasta este o călătorie a descoperirii de sine și în care ni se dezvăluie detalii  importante despre personalitatea personajelor. 
    Un subiect trist și sensibil, dar un film ce ocolește cu succes sentimentalismul, având atât momente dramatice, dar și situații comice. 
    Cu un scenariu original și îndrăzneț, fără compromisuri și lipsit de prejudecăți, filmul este fascinant și din punct de vedere vizual, creează o atmosferă boemă, uneori este ca o „pictură” a unui peisaj de toamă.
    Interpretările actorilor sunt de asemenea remarcabile. Dacă majoritatea se gândesc la Matrix când aud numele Keanu Reeves, pentru mine cel mai memorabil rol al actorului este cel din My Own Private Idaho. Cât despre River Phoenix, acesta a avut din păcate o carieră mult prea scurtă, dar chiar și așa a reușit să lase în urma sa roluri memorabile, iar rolul lui Mike, un rol extrem de complex, este unul dintre cele mai bune ale sale. El reușește, cu succes, să portretizeze, un tânăr bolnav de narcolepsie, vulnerabil, ce suferă la gânul că mama sa nu l-a iubit îndeajuns de mult încât să rămână alături de el, un visător sensibil.
    Un film al anilor '90 diferit de tot ceea ce se făcuse până atunci, un film special, ce nu trebuie ratat de nici un cinefil, un film de referință pentru cinematografie. 
Îl recomand de văzut și revăzut, mai ales pentru cei care au fost dezamăgiți de ultimul film al regizorului, revedeți My Own Private Idaho (sau Elephant) și o să vă amintiți de ce-l iubim pe Gus Van Sant.

   


2 comentarii:

  1. Vai ce mult imi place filmul asta! Ce ma bucur ca il vad aici la tine :D Asa m-am indragostit eu de Gus van Sant...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daa si eu la fel, nu mai stiu daca a fost primul film al lui Gus pe care l-am vazut, dar a fost filmul care m-a facut sa-i ador munca

      Ștergere