duminică, 25 martie 2012

Valerie and her Week of Wonders


Guest Post pentru Scoala de Cinema

      Leapsa cinefila trimisa de Laura a fost un prilej foarte bun sa-mi mai amintesc filme pe care le uitasem. Un film care s-ar incadra foarte bine la categoria filme bune dar mai putin cunoscute este Valerie and her Week of Wonders (Valerie a týden divů).
     Valerie and Her Week of Wonders, este un film suprarealist din 1970, regizat de Jaromil Jireš si bazat pe romanul cu același nume scris de Vítězslav Nezval. Filmul combina elemente fantastice cu elemente horror intr-o poveste ce iti va aminti de basmele copilariei, dar intr-o varianta mult mai bizara, mai perversa si mai infricosetoare.
      Regizorul reuseste sa creeze o poveste imprevizibila intr-o atmosfera tulburatoare, in care sunt exploatate teme precum familia, religia si sexualitatea. Alegerea actritei Jaroslava Schallerova pentru rolul Valeriei este o alegere inteleapta, frumusetea ei neobisnuita ce denota inocenta este ideala pentru a evidentia estetic atmosfera ireala a filmului. 
      Valerie este la varsta la care incepe sa-si descopere sexualitatea, incepe sa descopere lumea din jurul ei. Fascinata, dar si infricosata, intotdeauna avand o privire inocenta, ea urmareste viata celor din jurul ei. 
Valerie are o pereche de cercei, ce par a avea un fel de putere magica, ei ii permit fetei sa vada lumea din jurul ei asa cum este ea, plina de lacomie, coruptie si devianta sexuala. Satul ei pare a fi plin de strigoi si dintr-o data ea este aruncata intr-o lume bizara, o lume ca de vis, plina de atrocitati si perversitati. Personaje ce se dovedesc a nu fi ceea ce par, oameni perversi, de la o bunica care vrea sa-i fure tineretea pana la preot care vrea sa-i „fure inocenta”, Valerie traieste o experienta ciudata in fata careia nu stie cum sa reactioneze.
      Un film pervers pe alocuri, scene ce insinueaza incest, dar si scene ce te infricoseaza, tot filmul este incarcat de simboluri ascunse. Situatiile sexuale la care Valerie este martora sunt un simbol al descoperirii propriei sexualitati, a unui pas important in maturizarea ei. Valerie este uimita, curioasa, infricosata, dar si atrasa de aceasta lume bizara pe care o descopera. Camera ei este alba in totalitate, ceea ce o face pe ea sa iese in evidenta in orice scena. Un mix de groaza, fantezie si erotism, este doar un vis ciudat sau o realitate mai bizara decat ar fi crezut vreodata? 
      Valerie and Her Week of Wonders este un film enigmatic, suprarealist, iar ceea ce este cu adevarat special este faptul ca-l poti privi din mai multe perspective. Fiecare persoana poate intelege altceva din experienta, rupta ca dintr-un vis, a Valeriei, ramane la latitudinea fiecaruia sa interpreteze ce a vazut si ce a descoperit in acest film, nici o parere nu poate fi gresita deoarece nimic nu este concret. 
      Vizual filmul este poetic si hipnotizant, simplu si ireal, iti da impresia ca este un labirint cu simbolui ascunse, ce asteapta sa fie descoperite si analizate. 
Coloana sonora este pe masura filmului, ajutand la crearea atmosferei de vis.
      Valerie and Her Week of Wonders ar putea fi descris, cel mai bine, ca un basm grotesc, senzual si incredibil de frumos vizual.


2 comentarii:

  1. Interesant...Sunt si lepsele astea bune la ceva :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa sti ca sunt...:)) uitasem compet de
      Valerie si mi-am amintit abia dupa ce am postat leapsa, asa ca, am zis ca ar merita un articol..

      Ștergere