marți, 27 martie 2012

Quentin Tarantino

Azi 27.03 Quentin Tarantino împlinește 49 de ani. Ce ar fi să facem o trecere în revistă a muncii sale de până acum.
Care este filmul vostru preferat al regizorului american?
Happy Birthday master Tarantino și la cât mai multe filme!! 


     My Best Friend's Birthday - 1987 - primul film al regizorului, un scurt metraj despre doi prieteni și o zi de naștere de neuitat.
     Reservoir Dogs - 1992 - este filmul care l-a consacrat și care este considerat un clasic al anilor '90. Un film cu dialoguri memorabile și o distribuție de excepție despre ceea ce trebuia să fie un jaf „impecabil”. Șase „gangsteri”, porecliți după culori, nu se cunosc și nici nu au voie să-și dezvăluie adevărata identitate, dar trebuie să colaboreze pentru a da marea lovitură. Reservoir Dogs este unul dintre filmele mele preferat din categoria filme cu gangsteri.
    Pulp Fiction - 1994 - nu mai are nevoie de nici o prezentare, este considerat unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei, a devenit un film cult, oricine vorbește despre acest film folosește numai superlative. O comedie neagră, cronologic „dezordonată”, prezintă câteva povești principale ale căror personaje interacționează într-un fel sau altul.
    Four Rooms - 1995 - o comedie despre un angajat al unui hotel, care este implicat în poveștile de viață a celor care locuiesc în patru camere din hotel.
    Jackie Brown - 1997 - spune povestea unei stewardese care este arestată pentru că transporta bani pentru un traficant de arme. Acțiunea se declanșează când Jackie joacă ingenios cartea inocenței în timp ce reușește să-i asmuta pe toti ceilalti unul impotriva celuilalt. Filmul este o adaptare a romanului Room Punch scris de Elmore Leonard.
     Kill Bill Vol. 1 - 2003 - apare chiar în momentul în care toți au crezut că Tarantino și-a pierdut inspirația și „le închide gura” tuturor. Chiar dacă mulți au spus că povestea miresei răzbunătoare este mai puțin convingătoare decât filmele anterioare, cred că suntem cu toții de acord că aceasta de fapt demonstrează că regizorul nu a rămas fără inspirație, înca este încrezător și mai are multe de spus în cinematografie. Violent și sângeros, așa cum ne-a obișnuit, Tarantino se inspiră din artele marțiale și creează un film captivant despre o „mireasă” ce-și caută răzbunare după ce a fost bătută și împușcată în cap, iar copilul încă nenăscut i-a fost furat, de către viitorul ei soț și grupul lui „Plutonul de Execuţie al Viperelor”.
"Bineînțeles că Kill Bill este un film violent. Însă e un film facut de Tarantino. Nu te duci la un concert Metallica si îi pui să dea muzica mai încet." - Tarantino
     Kill Bill Vol 2 - 2004 -  nu a fost atât de apreciat de către critici ca și primul film
     Sin City - 2005 - adaptarea romanelor grafice ale lui Frank Miller despre un oraș „întunecat” cu eroi atipici, bandiți și corupție, a fost regizat de Frank Miller și Robert Rodriguez, iar Tarantino a participat la realizarea filmului ca „special guest director".
    Grindhouse - 2007 - este un horror produs de Quentin Tarantino și Robert Rodriguez, un omagiu adus filmelor de categoria B. Este compus din doua lung-metraje: Death Proof (Tarantino) și Planet Terror (Rodriguez).
    Inglourious Basterds - 2009 - este unul dintre cele mai cotroversate filme ale regizorului, datorită felului în care se „joacă” cu istoria. Este vorba despre un grup de soldați evrei sub numele de „The Basterds” aleși pentru a răspândi frică prin uciderea cu brutalitate a naziștilor.


    P.S. Am trecut doar filmele regizate de Tarantino pentru ca dacă le-aș fi trecut și pe cele la care a colaborat ca scenarist sau producător, dar nu a contribui cu regia lista ar fi fost mult mai lungă.

3 comentarii: