marți, 24 ianuarie 2012

50/50

An: 2011
Regie: Jonathan Levine
Scenariu: Will Reiser
Distribuție: Joseph Gordon-Levitt
                Seth Rogen
                Anna Kendrick
                Bryce Dallas Howard
      Un tânăr care află că suferă de o formă rară de cancer nu este tocmai un subiect amuzant, citind descrierea filmului nu poți să nu te întrebi ce poate fi comic în această situație. Și totuși 50/50 reușește foarte bine să combine drama cu comedia într-un mod plăcut, nu este o comedie forțată, nu este imorală. și nici măcar o clipă nu se îndreaptă spre melodramă. Reușește să te amuze, dar te și emoționează fără a apela la melodramă, la situații lacrimogene forțate.
50/50 reușește să ne prezinte un subiect dur într-o manieră comică.
    Adam (Joseph Gordon-Levitt) este genul de persoană despre care nu crezi că s-ar putea îmbolnăvi vreodată, nu fumează, nu bea, aleargă în fiecare dimineață, nu are permis de conducere pentru că este de părere că accidentele rutiere reprezintă cea mai des întâlnită cauză a morții și cu toate astea într-o zi află că suferă de o formă rară de cancer. De aici firul narativ este destul de previzibil, dar scenariul reușește să te surprindă prin felul în care, cu finețe, reușește să se ferească de clișee, de comercial, fiind o gură de aer proaspăt. Filmul ne prezintă toate stările care-l încearcă pe Adam din momentul în care află diagnosticul, iar pe lângă tema principală sunt atinse și alte teme, relația cu părinții și cu prietenii, relația de cuplu, reacția lui Adam vis-a-vis de situația în care se află, dar și reacția celor din jurul sau.
    Filmul reușește să strălucească și datorită actorilor. Joseph Gordon-Levitt ne oferă o prestație demnă de Oscar, este atât de credibil, atât de natural în rolul bolnavului Adam, acesta fiind cu siguranță cel mai bun rol al său, iar Seth Rogen (Kyle), chiar dacă este același Seth pe care l-am văzut în majoritatea filmelor, aici este sarea și piperul filmului. Cât despre Anna Kendrick, aceasta reușește să se facă tot mai remarcată în ultimul timp, și chiar dacă mi-a plăcut jocul ei actoricesc în acest film, totuși îmi amintește prea mult de rolul din Up in the Air.
    50/50 este un film deosebit, ce nu trebuie ratat dacă vrei o pauză de la clișeele cu care ne-a tot bombardat Hollywood-ul în ultimul timp.
Nota mea: 8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu