sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Zorba Grecul - Nikos Kazantzakis

    De curând am terminat de citit Zorba Grecul, o carte minunată, ce nu m-a lăsat nici măcar să respir. O purtam cu mine tot timpul și dacă nu ar fi trebuit să mai ajung și pe la facultate, probabil aș fi stat numai în casă pentru a savura fiecare cuvânt. Chiar dacă ați văzut deja filmul (de altfel, la fel de bun ca și cartea), nu ezitați să citiți și cartea, sentimentele pe care ți le provoacă sunt diferite, sunt mai multe detalii și înțelegi mai bine povestea, dar și legendarul personaj Zorba.

     Cartea porneşte de la o întâmplare reală - în tinereţe, Kazantzakis deschisese, în tovărăşia unui aventurier, o mină de lignit în Pelopones. Pentru tânărul narator intelectual, întâlnirea cu Zorba, pe ţărmul Greciei se dovedeşte a fi momentul în care viața lui începe să se schimbe, călăuzit de noul său prieten, acesta descoperă atât frumuseţea vieții, cât şi răspunsul la întrebări metafizice care îl măcinau. Naratorul devine fascinat de Zorba, de felul în care își expune opiniile despre viață, despre femei, despre fericire, despre umanitate, de felul în care a ales să-și trăiască viața, un om ce își trăiește tinerețea „toată viața”.
    „Zorba Grecul” este o carte pe care orice om ar trebui să o citească, o carte ce te învață să-ți găsești fericirea în lucruri mărunte, o lecție de viață.

Citate preferate:
-„Fiecare om are câte-o nebunie, dar cea mai mare nebunie, după mine, e să n-ai niciuna.”
-„Moartea-i un fleac, un simplu pfff! şi candela se stinge. Dar bătrâneţea e-o ruşine.”
-„Există tot atâtea fericiri câte soiuri de oameni sunt”
-„Nu sper nimic, nu ma tem de nimic, sunt liber”
-„Dupa vreo sase-sapte luni, am primit o ilustrata din Romania, infatisand o femeie planturoasa, decoltata: “Mai traiesc, mananc mamaliga, beau bere, lucrez la puturile de petrol, sunt murdat, put ca un sobolan din canalul de scurgere. Dar ce-are a face? Se afla aici din belsug tot ce inima si burta isi poate dori. Un adevarat rai pentru niste batrani pehlivani ca mine. Ma intelegi, jupane: trai bun, gaini si puiculite pe deasupra, slava Domnului! Te imbratisez prieteneste, Alexis Zorba, sobolan din canalul de scurgere.”
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu