miercuri, 3 august 2011

Părinți și copii

„Părinți și copii” - I. S. Turgheniev 
      
     O carte ce are in prim plan coflictul, conflict de idei, conflict intre doua tabere diferite, cea democrata si cea nobilara, o carte despre conceptii politice si sociale opuse, conflicte accentuate de reprezentatii a doua generatii: parinti si copii.
     Trebuie să recunosc că, deși imi place literatura rusă, am avut o reținere în a-l citi pe Turgheniev, și nu știu exact de ce, dar după ce am citit „Părinți și copii” am regretata ca nu am facut acest lucru mai devreme. Cartea este captivantă și complexă, povestea fiind potrivită nu numai pentru vremea respectivă ci pentru orice perioadă, însă ceea ce este cu adevărat de remarcat este faptul ca pe parcursul romanului, autorul pune în lumină, mai multe conflicte de principii și idei, dar până la sfârșit nu rezolvă nici unul. Romanul impresionează prin sinceritate și emoție, dar și prin faptul că oricine se poate răgasi în el într-o anumită măsură.
       Cartea ne oferă atât personaje cu personalitate puternica, care nu-și schimbă „credința” si principiile (Bazarov), cât și personaje influențabile (Arkadi). Tânărul Arkadi Nikolaevici Kirsanov revine la moşia tatãlui sãu împreunã cu noul lui prieten, Evgheni Vasilievici Bazarov, un tânãr medic.Bazarov este „omul nou”, spirit independent ce nu acceptă alte opinii și este sigur pe principiile sale, astfel el va aprinde rapid conflicte în casa Kirsanov. 
      „Pãrinţi şi copii, considerat de criticã cel mai reuşit roman al lui Turgheniev, a provocat aprinse discuţii contradictorii, legate de conflictul dintre generaţia pãrinţilor, care se inspirã din idealurile umaniste tradiţionale, şi cea rebelã a fiilor, materialistã, dezamãgitã şi lipsitã de iluzii.” 
      Recomand cartea tuturor celor pasionați de literatura rusă, dar nu numai, „Părinți și copii” este un roman ce îți dă de gândit, un roman ce nu-l uiți imediat ce ai închis cartea, ci la care te gândești și îl analizezi mult timp după ce l-ai terminat de citit, fiind în același timp un roman ce-ți provoacă contradicții cu tine însuți.
    
     
    


       

     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu