luni, 20 iunie 2011

Street art - Graffiti

       Cu toții cunoaștem arta graffiti,o vedem în fiecare zi pe strada și o admirăm (vorbim strict de arta graffiti, de cele care merită admirate, nu de orice ”mazgăleală” lipsită de sens), fără sa stim de cele mai multe ori cine este autorul. Aici gasiți cateva informații despre acest stil, de unde a început, evoluția si artiștii care au reușit sa ridice această mișcare la rang de artă.
        Termenul de graffiti se referă la orice tip de inscripții caligrafiate, imagini pictate sau gravate pe pereți sau alte suprafețe publice sau private.
Graffiti a existat încă din antichitate, cu exemple care datează din Grecia Antică şi Imperiul Roman.
       'Kilroy was here' - este cel mai cunoscut graffiti din perioada celui de-al doilea razboi mondial. Au fost adevărate dezbateri în ceea ce privește semnificația desenului, acesta devenind o emblemă pentru arta graffiti modernă
 
    Arta graffiti a cunoscut o răspandire rapidă. Cu toate ca a avut mică perioadă de declin în anii 80', a reușit sa devină cel mai popular stil din categoria Street Art.
Cu cat locul este mai privat, mai ilegal, cu atat tentația este mai mare, spre disperearea autorităților. S-au facut și locuri speciale pentru graffiti dar sunt foarte puțin folosite din simplul motiv, ca nu e ilegal. Arta graffiti este puternic influențată de ce se întamplă în societate în vremea respectivă.
Primii artiști graffiti care au ridicat această mișcare la rangul de artă au fost Jean-Michel Basquiat și Keith Haring.
 Jean-Michel Basquiat este primul pictor american ale cărui opere au apărut sub forma unor graffiti pe străzile, metrourile și pe garniturile de vagoane din transportul în comun ale New York-ului. Basquiat a fost cel mai de succes dintre așa-numiții „artiști ai străzii”, lucrările lui ajungând, în prima parte a anilor ’80, în galeriile orașului New York.

 
Keith Haring este un pictor american al cărui simplu stil simbolistic de pictură, reprezentat prin câini, bebelași și figurine dansând, i-a adus recunoaștere internațională în anii ’80. A realizat graffiti în diverse locuri ale lumii, incluzând Statele Unite, Europa și Australia. Câteva dintre aceste lucrări au supraviețuit timpului (de exemplu, cea de pe peretele depozitului Muzeului Stedelijk din Amsterdam, Olanda, realizat în anul 1986), dar altele au fost distruse (precum cea realizată pe Zidul Berlinului în Germania, tot în anul 1986).



 Graffiti în zilele noastre.



 Graffiti în Romania.
Chiar dacă în Romania perceptia asupra graffiti-ului nu s-a schimbat prea mult, este vazut in continuare ca forma de vandalism, lucrurile încep încet, încet să se schimbe si la noi. In anii 2000 – 2001 apar primele graff-uri facute de straini la metroul din Bucuresti. Primul whole car in Romania a fost dat in anul 2002, iar in anul 2004 a fost executat primul whole car de tren personal.De asemenea fenomenul graffiti a fost incurajat de concursurile dedicate artei urbane. 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu