joi, 16 iunie 2011

Lords of Dogtown

Lords of Dogtown – 2005
 
Ceea ce ne place la ”Lord of Dogtown” , mai ales celor care, la fel ca mine au vazut filmul destul de recent si nu cand a apărut, este în primul rand distribuția. Am avut surpriza sa vad un proiect care a reprezentat pentru mulți actori un pas catre lansare, lui Emile Hirsch i-am remarcat talentul in filme mai recente ca ”Into the Wild” , ”Milk”, dar cu siguranța ca l-aș fi urmatit mai atent  înca din 2005, daca as fi vazut la timp Lord of the Dogtown. Cu toate ca Heath Ledger era deja cunoscut,  în film este de nerecunoscut si face un rol remarcabil. Pe scurt actorii își fac bine treaba si reușesc sa ne formeze o imagine aspura unor tineri ai anilor 70’ care au promovat skateboarding-ul la un nivel înalt, sport care pana atunci mai avusese doar mici încercari nereușite de promovare prin anii 60’.
Cu toate ca mie personal mi-a placut filmul, nu pot sa nu remarc si anumite minusuri, cum ar fi: dramatizare poveștii și trimiterea ei spre comercial, în sensul acesta ghinionul producției este minunatul documentarul din 2001 pe aceeași temă ” Dogtown and Z-Boys”  pe care il recomand tuturor celor pasionați de skateboarding, este intradevăr remarcabil. Dar sa trecem peste acest aspect, ca doar așa e la Hollywood .
"Lords of Dogtown" este regizat de Catherine Hardwicke, de la care tot aștept de ceva timp o „revenire„ , o regizoare promițător odata cu „Lords of Dogtown”  si „Thirteen”(recomand, vă garantez ca merită vazut), dar căreia în ultima vreme i-au ajuns pe mana proiecte destul de slabe(„Red Riding Hood”, „Twilight”).  Hardwicke încearcă sa dea filmului un ”aer” de documentar si cumva reușește acest lucru, atmosfera generala a filmului, filmarea nesigura a cameramanului  ne dau impresia unui documentar, însa nu îndeajuns de mult pentru al scapa de eticheta de comercial. Să dea unui film o atmosfera de documentar este o strategie buna pentru regizori pentru că in general documentarele sunt credibile pentru oameni.
Scenariul este scris de Stacy Peralta, unul dintre skaterii prezentați în film, de aceea trebuie sa credem pe cuvant tot ce spune, că doar el a fost acolo, noi nu. Filmul spune povestea unu grup de skateboarderi, Z-Boys, care au revoluționat lumea acestui sport. Acțiunea se petrece în Dogtown Venice Beach la începutul anilor ’70. Tony Alva (Victor Rasuk), Stacy Peralta (John Robinson), şi Jay Adams (Emile Hirsch) practicau surfing pană cand Treci Engblom (Heath Ledger), proprietarul unu magazinului de placi de skate si surf, decide sa formeze o echipa de skateri. Băieții caștiga concursuri cu un stil original îmbinand tehnici preluate din surfing in tehnica skatebording-ului. Dar castigarea concursuriloar aduce cu sine si sponsori, așa că fiecare dintre ei este atras de diferiți sponsori. Dacă pană acum totul era despre distracție si a practica acest sport din pură pasiune, odata cu sponsorii totul se schimba, prietenia lor începe sa se destrame, iar pasiunea pentru skate este acum umbrita de faima si bani. Tony si Stacy, deveni rapid bogați şi celebri . Frustarea si uneori invidia lui Jay sunt sentimente pe care Emile Hirsch reușește sa le transmita publicului cu măiestrie. Tony se lasa furat de viața de vedeta, Jay devine membru al unei bande, numai Stacy rămane statornic (el este scenaristul, probabil era inevitabilă tentația să se arate drept erou).
În film apare si Tony Hawk ( superstar al skateboarding-ului care a fost descoperit ulterior şi promovat de Peralta după ce a părăsit competitiv skateboarding-ul) în rolul uni astronaut care cade de pe un skateboard.
În ciuda micilor observații pe care le-am facut „Lords of Dogtown”, pentru mine, este un film destul de bun care chiar dacă nu se ridica la nivelul documentarului "Dogtown and Z-Boys" este un film plin de viață, un film despre prietenie, faimă, frustrari si manipulare. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu